OK, acuma după ce ați desfăcut șampania aseară, vin și eu cu o găleată de apă rece să v-o torn în cap, c-așa-s eu, parșivă:
A. Asta nu a fost o victorie a toleranței. În țara asta nu sunt 15 milioane de români care tolerează LGBT (sau orice altceva, inclusiv pe cei cu alte păreri decât ei). Ăsta a fost pur și simplu modul poporului român de a-i transmite colectiv PSD-ului urarea aia tradițională, că nu toată lumea are bani să meargă în Suedia și să își ia plăcuțe de-acolo.
B. Neparticiparea la referendumul ăsta a scos la iveală rolul covârșitor al mitei electorale în procesele de votare din țara asta. Acum pesediștii nu au marcat banul pentru că nu le ieșea un câștig direct și imediat din asta (și pentru că de ce să faci pușcărie pentru Dragnea?) Ăsta nu e un semn de toleranță din partea alegătorului român, ci mai degrabă o dovadă de mercantilism care mă îngrozește.
C. Există un număr de oameni cu drept de vot – că alegători nu le poți spune – care nu se interesează de mersul țării și care nu ies și nu vor ieși la vot indiferent ce se votează. Sau care se interesează, dar nu vor să-și asume răspunderea unui vot, ca dacă iese prost să dea vina pe alții. Pe mine inerția asta civică nu mă bucură deloc. Plus că asta-i o gaură neagră. Neștiind ce gândesc oamenii ăștia, nu poți ști nici de ce parte s-ar poziționa dacă s-ar activa.
D. În ultimele două săptămâni am văzut atâta intoleranță, agresivitate și ignoranță inclusiv în tabăra mea, ca să-i zic așa, încât nu sunt mândră deloc. Nu, nu toți creștinii sunt tâmpiți. Nu toți cei care au votat la referendum sunt extremiști sau pesediști. Da, am prieteni și cunoștințe care au votat la referendum și NU, nu am să mă cert cu ei și n-am să le dau block sau unfriend. Refuz să reduc un om la acest vot al său. Cu ce suntem mai toleranți decât tabăra adversă dacă facem asta? (Tabără care face o greșeală la fel de mare punând egal între votul de ieri și a fi un adevărat creștin.)
E. În ciuda rezultatului referendumului, tema căsătoriei între persoane de același sex nu a fost clarificată cu adevărat la nivelul societății. Votul fiind despre multe altele decât asta, lipsind orice dezbatere rațională pe subiect, plus din toate motivele de mai sus, nu se poate spune că România s-a pronunțat cu adevărat pe această temă, fără urmă de îndoială, și asta-i poziția ei.
Aș mai avea ceva de zis și despre BOR, dar ăsta e un capitol separat, așa că-l las pe mai târziu.

Publicitate