ATENȚIE! SPAIMA DE DUȘMANI E ȘI EA UN DUȘMAN!

Casandrele care, încă de la începutul marșurilor de protest, deplâng deturnarea protestelor de către unii sau alții, ale căror nume refuză să le dea, nu-și dau seama cât rău fac. Pentru că dincolo de apelul la vigilență, ei seamănă paranoia în rândurile manifestanților, fărâmițând o piață și așa împărțită și făcând alți oameni să șovăie în a li se alătura de teama de a nu fi manipulați. Ca urmare, o bună parte din energiile mulțimii se consumă în vânătoarea de infiltrați, perpetuând confuzia și deturnând atenția oamenilor de la motivele pentru care sunt de fapt în stradă.

Am văzut deja oameni care au anunțat că nu se mai duc la proteste din cauză că au văzut ei acolo ceva în neregulă, niște manipulări. Dovadă că bocitorismul ăsta de tip românesc – aoleuuuu, va pica drobul de sare – își face efectele. Or toată ideea tocmai asta e, că reforma din temelii a societății pe care o doresc cei din stradă este o treabă de durată, că rezultatele nu pot să apară imediat și că e nevoie de răbdare și dârzenie, nu de renunțare la prima problemă.

Cred că ar trebui ca oamenii săi aibă mai multă, nu mai puțină încredere în ei. Să nu se retragă pentru că se tem, în abstract, că vor fi manipulați. Faptul că există manipulări nu este un motiv să nu te mai duci la mitinguri: dimpotrivă, e un motiv să te duci și să nu te lași atras în cursă sau să nu lași decizia pe mâinile celor manipulabili. Adică ce, n-ai discernământ, că doar ești adult și încă unul instruit?

Faptul că apar grupuri atipice sau figuri suspecte nu înseamnă neapărat că ăia sunt infiltrați. Faptul că unii dintre protestatari nu se potrivesc portretului-tip (tineri, educați, cu un job într-o corporație) nu înseamnă că ei nu sunt, la rândul lor, sinceri. Nu doar tinerii educați sunt nemulțumiți de corupția care ne-a infestat viața de zi cu zi, nu doar ei sunt impresionați de tragedia de la Colectiv. Dreptul de a protesta le aparține tuturor. (La fel și dreptul de a nu protesta.)

Am văzut că au început să circule poze sau liste cu persoane care ar fi infiltrați. Or fi, n-am de unde să știu. Atenție însă și aici, că eu am mai văzut scenariul ăsta în decembrie 89, când ni se spunea că de tras în mulțime trag teroriștii și că ei sunt printre noi. Nu era niciun terorist. Dar am văzut oameni care era să fie bătuți măr pentru că s-a spus că sunt teroriști și la televizor ni s-au arătat militari în termeni împușcați degeaba care ne-au fost prezentați la televizor drept teroriști deghizați.

Și trebuie să înțelegem cu toții că lucrul pe care îl dorim nu se va rezolva într-o săptămână și că exact asta și vrea sistemul, ca lumea să se dea bătută. Și lătrând la umbre și vânând dușmani anonimi, la asta se poate ajunge.

Anunțuri

Tag-uri:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: